Om loppet
Nyheter
Press
Kontakta oss
IK JARL RÄTTVIK
Kansli Jarlstugan
Backavägen 38
795 32 RÄTTVIK
Tel: 0248-514 25
ikjarl@ikjarl.nu
 
Funktionärer
 
Mörksuggejakten i Media
 
Facebook
 
Historik
IK Jarl Rättvik hälsar publik, ungdomar, motionärer, elitcyklister och övriga aktiva, hjärtligt välkomna till en spännande cykelhelg i det sommarfagra Rättvik.

Arrangemanget växer och består i år av tre cykeltävlingar. Mörksuggejakten/ tävling, långlopp tävlingsklass, Mörksuggejakten/motion, långlopp motionärer samt ungdomstävlingen Lilla Mörksuggan. IK Jarl´s cykelfest ingår för åttonde året i Långloppscupen, något som vi är både stolta och glada över. Långloppscupen är idag den mest intressanta verksamheten inom svensk mountainbikesport och lockar varje år en brokig skara cyklister med skiftande inställning, bakgrund och ålder.

Mörksuggejakten premiärcyklades under Mountainbike-SM i Rättvik sommaren 1997. Redan efter SM-veckan bestämde IK Jarl att Mörksuggejakten skulle bli en årligt återkommande cykelfest. Det beslutet har ingen ångrat. Förra året lockade det 70 km långa mountainbikeloppet drygt 850 deltagare. I mitten av juli är det dags igen, för fjortonde gången.

Tävlingsbanan har genom åren fått översvallande positiv kritik, både från elitcyklister och motionärer. Många anser den vara en av de bättre och vackraste bland landets långloppsbanor. Den är inte så tekniskt krävande men för den som vill ta ut sig så nog går det bra. Det är bara att cykla fortare.

Mörksuggan ett mystiskt väsen som lever i folktron i dessa trakter, har fått ge namnet åt detta långlopp. Den magi som Mörksuggan sprider, finns också i stora mått utmed tävlingsbanan. Det är lätt att känna sig förtrollad av utsikten över Siljan när man tagit sig upp på höjderna kring Vidablick och Hedsåsens fäbodar. Känslan av Mörksuggans närvaro kring höladorna på Gärdsjöängarna undgår ingen. Än mer magisk är kanske naturen i Enåns slingrande dalgång, där banan ömsom följer den porlande ån, ömsom söker sig över den på smala hängbroar. Dalhalla, Springkällan och Kungshol, är andra spännande och exotiska platser utefter banan.

Utmaning – Prestation – Upplevelse

Enligt folktron äter Mörksuggan upp stigen man färdas på om man inte skyndar sig hem. Mörksuggejaktens framfart genom Rättviksskogarna är alltså ingen vanlig söndagsutflykt. Vi har tagit fasta på önskemål från den växande grupp motionärer som hittat nya utmaningar i långloppen runt om i landet. Det innebär inte att vi glömt bort elitgänget. Vår ambition är att åstadkomma en väl avvägd blandning mellan utmaning, prestation och naturupplevelse.

För att värna om återväxten och för att skola in morgondagens mörksuggejägare, arrangerar vi givetvis också tävlingar för både nybörjare och ungdomar i långloppsterrängen. Lilla Mörksuggejakten arrangeras dagen innan den stora tävlingen och brukar locka ca:250 barn och ungdomar.

När nu IK Jarl Rättvik återigen bjuder in till cykeltävlingar, är vår målsättning att alla inblandade ska få vara med om en oförglömlig cykelfest. Det kommer vi att se till.

Välkommen Du också – IK Jarl, Rättvik

 

S A M A R B E T S P A R T N E R

Biking Dalarna
 

S P O N S O R E R
Specialized

Leksands Sparbank

Team Sportia

Kalas

Dala Ledstång & Snickeri

Riesbeck Reklam

Cykelcentrum

Skylto

Hemköp Rättvik

IK JARL RÄTTVIK • Kansli Jarlstugan • Backavägen 38, 795 32 RÄTTVIK • Tel: 0248-514 25 • ikjarl@ikjarl.nu • Copyright © 2011 Mörksuggejakten   Produktion: Riesbeck Reklam